понеділок, 30 березня 2020 р.

Пилова буря

   Серед атмосферних явищ, які періодично повторюються у нашій місцевості та чинять деструктивну дію на грунт, є пилові бурі. Пилові бурі можуть виникати у будь-яку пору року. Проте найчастіше спостерігаються навесні, коли величезні масиви орних земель не закріплені корінням культурних рослин. Взимку пилові бурі покривають сніг шаром пилу. Іноді на зрізі снігового покриву можна спостерігати світлі шари снігу та темні - пилу, які чергуються.
   У квітні 1928 року потужні вітри у лісостеповій та степовій природних Східно-Європейської рівнини перенесли понад 15 млн. т. чорнозему з площі майже 1 млн. км². Пил піднімався до висоти 750-800 м. У постраждалих регіонах потужність шару чорнозему зменшилася на 10-15 см.
   У лютому 1951 року пилові бурі пройшли у Приазов*ї. Вони геть знесли слабкий сніговий покрив і почали видувати грунт. Кучугури снігу та пилу сягали висоти 1-1.5 м.
   Руйнівну дію пилових бур посилює безконтрольне знищення лісозахисних смуг. Наприкінці березня 2020 року пилові бурі знову нагадали про себе, піднявши у повітря тонни пилу. На фоні карантину, оголошеного у державі з приводу поширення вірусу COVID-19, хмари пилу, що піднімалися високо догори і покривали імлою небо, справляли гнітюче враження. Про враження від цього атмосферного явища дописувачі ділилися у соціальних мережах.
   На ВІДЕО - пилова буря, листопад 2018 року, Чернігівський район, Запорізька область.
Пилові бурі на Запоріжжі: експерти UNCG про причини та загрози ...
Пилова буря у Запорізькій області.
 За матеріалами http://uncg.org.ua/pylovi-buri-na-zaporizhi/







Немає коментарів:

Дописати коментар